Nákupní košík(0)

Close

No products in shopping cart

cs CZ sk SK

Ocelové lanko + magnety: Jak je využít k prezentaci zboží a vzorků

V dnešní době je pro obchody důležité nabízet kvalitní produkty a služby, ale také je v místě provozovny dobře prezentovat, zajistit, aby byl prodejní prostor pro zákazníky přitažlivý. Využití ocelového lanka v obchodech je flexibilním řešením pro prezentaci produktů, vzorků, propagačních materiálů. Takové řešení dodává prostoru moderní a čistý vzhled, umožňuje snadnou změnu či aktualizaci vystavených položek. Představíme vám pár nápadů, jak ocelové lanko využít k prezentaci různých produktů v obchodě, zvýšit tak zákaznický zájem a podpořit prodej.

Ocelová lanka ve výloze
Ocelová lanka ve výloze.

K čemu se v obchodě hodí ocelové lanko?

Ocelové lanko je díky své pevnosti a odolnosti vhodné pro vytváření dekorací a praktických nosných prvků v obchodních prostorách. Pro tyto účely se hodí tenčí a flexibilní lanko, které je přitom dostatečně pevné na to, aby uneslo hmotnost na něj umístěných předmětů, jako jsou fotografie, dekorace, vzorky a ukázky zboží.

Lanko upevníte ke stěnám nebo stropu pomocí hmoždinek a kotevních prvků či háků, které zajišťují jeho stabilní a bezpečné uchycení. Můžete jej napnout vertikálně od podlahy ke stropu, anebo horizontálně mezi stěnami.

Pro vytváření dekorací a vystavování předmětů v obchodech je vhodné vybírat ocelové lanko, které je dostatečně pevné a odolné, ale zároveň flexibilní a esteticky přijatelné.

Ideální tloušťka lanka by se měla pohybovat mezi 2 až 5 mm. Tato tloušťka zajistí dostatečnou nosnost pro udržení běžných předmětů, aniž by bylo lanko příliš robustní nebo těžké.

Co se týče materiálu lanka, nejlepší volbou je obvykle pozinkovaná nebo jinak povrchově upravená ocel, která je odolná a má dlouhou životnost. Nerezové ocelové lanko vhodné není, jelikož většina nerezových ocelí není feromagnetická a magnety by na něm nedržely.

Doporučujeme vhodnost lanka pro přicvaknutí magnetů vyzkoušet přímo v obchodě při jeho nákupu.

Různé druhy lanek
Různé druhy lanek.

Kolik unese ocelové lanko

Kolik kilogramů lanko unese? Například ocelové lanko o průměru 3 mm mívá uváděnou nosnost okolo 1770 N/mm². Ta se zpravidla uvádí pro průřez lanka, nikoliv pro jeho délku. V laickém přepočtu by každý milimetr délky lanka měl unést asi 180 kilogramů, což je více než dostatečná rezerva pro zavěšení mnoha předmětů.

Je vhodné ocelové lanko potažené bužírkou?

Vhodné může být i ocelové lanko potažené transparentním plastem, PVC bužírkou. Ta bývá k dispozici i barevná. Vypadá trochu lépe, chrání lanko před okolními vlivy, zároveň chrání přicvaknuté předměty před případným poškrábáním. A při ohýbání lanka během skladování možná trochu snižuje nebezpečí prasknutí vláken lanka a tím i následné případné poranění.

Jenže povrchová PVC vrstva bývá dost kluzká a tato vrstva navíc magnetickou sílu snižuje. Potřebujete-li použít potažené ocelové lanko, například z estetických důvodů, doporučujeme jeho využití spíš jen v horizontální poloze. Při použití poplastovaného lanka například ve výloze nebo v exteriéru může také povrchová vrstva časem žloutnout nebo křehnout. Záleží na konkrétním složení povrchové vrstvy lanka.

Lanka potažená bužírkou se pro magnety moc nehodí
Lanka potažená bužírkou se pro magnety moc nehodí.

Nechte předměty „levitovat“ v prostoru

Mezi výhody použití ocelového lanka patří možnost natáhnout jej takřka kdekoliv, třeba i uprostřed prodejny, aniž musíte stavět složitou konstrukci. Prezentace vzorků zboží tak bude více na očích zákazníkům.

Speciální instalace pomocí lanek
Speciální instalace pomocí lanek.

Které magnety použít pro přicvaknutí k ocelovému lanku použít

Pro umístění a vystavení předmětů, vzorků a dekorací doporučujeme použít tyto typy neodymových magnetů:

Tyčové neodymové magnety: Malé, ale magneticky silné neodymové tyčky se hodí pro připevnění lehkých až středně těžkých předmětů, jako jsou fotografie, letáky nebo tenké látky. Na malé kontaktní ploše je soustředěná poměrně velká magnetická síla.

Kostkové neodymové magnety: Kostkové magnety mohou držet i trošku těžší předměty a dekorativní artikl.

Kvádrové neodymové magnety: Mají výhodu ve tvaru – zvolíte-li delší kvádrový magnet, kontaktní plocha na lanku bude větší a zvýší se tím i přídržná síla magnetu.

Magnetické figurky a kancelářské magnety: Hledáte-li barevné poplastované dekorativní magnety, magnetické figurky či knoflíkové magnety, toto pro vás bude optimální volba.

Magnetické háčky: Pro předměty, které je třeba zavěsit, jako jsou klíče, otvíráky, šperky nebo taštičky či peněženky, mohou být vhodné magnetické háčky, které přicvaknete na lanko a umožní okamžité snadné zavěšení.

Voděodolné magnety: Pogumované a poplastované magnety se dají použít i venku, odolají povětrnostním vlivům.

Magnetické úchyty s okem: Magnetické úchyty mají oko, na které můžete upevnit lanko nebo zavěsit dekorace, květiny. Zároveň se dá okem protáhnout ocelové lanko při jeho instalaci.

Ocelové lanko se hodí i na prezentaci oděvů
Ocelové lanko se hodí i na prezentaci oděvů.

Jak silné magnety použít?

Při výběru magnetů je důležité posoudit hmotnost a velikost předmětů, které chcete k lanku připevnit, aby byl magnet dostatečně silný na jejich udržení. Pokud plánujete přicvaknout předměty na vertikálně umístěnou ocelovou plochu, třeba na ocelový profil, počítejte s přídržnou silou 15–25 % uváděné magnetické síly u jednotlivých magnetů. To platí ale jen tehdy, když magnet „dosedne“ na lanko celou svou kontaktní plochou.

V případě použití ocelového lanka bývá přídržná síla o dost menší. Úbytek síly totiž způsobuje kruhový průřez lanka, navíc i velice malá kontaktní plocha magnetu přicvaknutém na lanku.

Experiment s ocelovým lankem a magnetem v praxi

Zrealizovali jsme experiment v praxi a použili slabé ocelové lanko s průměrem 2 milimetry. Dále magnetický úchyt, neodymový háček KRH-16 s průměrem 16 mm a uváděnou magnetickou silou 10 kg.

Nejprve jsme lanko natáhli vertikálně, shora dolů, přicvakli k němu háček a na něj zavěsili svorku, která byla zrovna po ruce. Svorka má hmotnost 76 gramů a magnet ji unesl tak tak.

Zavěšená svorka na magnetickém háčku na lanku
Zavěšená svorka na magnetickém háčku na lanku.

Ve druhém případě jsme lanko natáhli horizontálně a použili stejný magnetický háček. Nyní unesl i těžší ocelové napínací oko s hmotností 164 gramů, tedy zhruba dvojnásobnou než v případě vertikálního použití lanka. Magnet ji bez problému udržel. Na háček totiž nepůsobila smyková síla, ani „páka“, která magnet od svisle nataženého lanka po zavěšení předmětu na háček mírně naklání a může jej trošku od lanka odchylovat.

Jestliže použijete lanko silnější, například s průřezem 3 mm nebo ještě větším, přídržná síla se o dost zvýší.

Resumé: Při použití slabého 3mm ocelového lanka nataženého ve vertikální poloze, po přihlédnutí na všechny negativní faktory, udrží magnet zhruba jen 1–2 % hmotnosti uváděné magnetické síly.

Napínací oko na háčku na lanku
Napínací oko na háčku na lanku.

Potřebujete více síly? Použijte ocelovou pásku

Pokud místo ocelového lanka natáhnete ocelovou pásku, přídržná síla bude větší. Když zvolíte vhodnou šířku, magnet na ní bude držet celou svou kontaktní plochou. Velkou výhodou pásky je rovná plocha. Hledáte-li něco mezi lankem a páskou, existují i plochá ocelová lanka.

Může vás zajímat: Přídržná vs. smyková síla magnetů – kolik kg magnety udrží?

Plochá ocelová páska
Plochá ocelová páska.

15 tipů, co na ocelové lanko v obchodě vystavit

Připojujeme 15 nápadů, jak využít ocelové lanko pro prezentaci a vystavení různých předmětů v obchodním prostředí:

1) Propagační materiály: Připevněte na lanko letáky, brožury nebo nabídky produktů a služeb.

2) Vzorky produktů: Vystavte malé vzorky produktů, které si mohou zákazníci snadno prohlédnout a osahat si je.

3) Fotografie produktů nebo služeb: Vytvořte vizuálně atraktivní prezentaci produktů a služeb pomocí fotografií.

4) Měnící se sezónní dekorace: Využijte lanko pro snadnou výměnu sezónních dekorací nebo tematických prvků v závislosti na roční době.

5) Závěsná květinová aranžmá: Vybudujte atraktivní závěsnou zahradu s malými květináči nebo truhlíčky připevněnými k lanku, což dodá obchodu přírodní a svěží atmosféru.

6) Vitrína s LED osvětlením: Připevněte LED světla na lanko a vytvořte tak efektní osvětlenou vitrínu pro vystavené zboží.

7) Závěsné ozdoby a dekorace: Využijte lanko pro zavěšení sezónních dekorací, jako jsou vánoční ozdoby, halloweenské příšerky nebo velikonoční výzdoba.

8) Prezentace doplňkového drobného zboží: Předvádějte menší předměty, bižuterii, klíčenky nebo malé doplňky, připevněné k lanku pro snadný přístup a atraktivní zobrazení.

9) Závěsné rámečky pro umělecká díla: Vystavujte umělecké reprodukce, fotografie a grafiky v magnetických rámečcích zavěšených na lanku.

10) Informační panely a značení: Použijte lanko pro zavěšení informačních cedulí, cenovek nebo směrových šipek.

11) Módní přehlídka na lanku: Vystavujte nejnovější módní kousky a módní příslušenství zavěšené na lanku pro snadné prohlížení.

12) Závěsné držáky na časopisy nebo letáky: Uspořádejte časopisy, katalogy nebo propagační letáky v závěsných držácích připevněných k lanku. Vyrobte si magnetický držák na pohlednice.

13) Kreativní zobrazení sportovního vybavení: Vystavujte sportovní vybavení, jako jsou jóga podložky, skákací švihadla či tenisové rakety na lanku pro jejich snadnou prezentaci.

14) Návrhy a kresby nadcházejících produktů i akcí: Představte zákazníkům, co chystáte v budoucnu pomocí vizuálních návrhů nebo kreseb. Informujte je o nadcházejících událostech, workshopech a speciálních akcích.

15) Umělecká díla nebo designové prvky: Vystavte umělecká díla a dekorace, které odrážejí styl a hodnoty vaší značky.

Zavěšené zelené rostliny
Zavěšené zelené rostliny.

Každý z těchto nápadů může pomoci zatraktivnit a oživit prodejní prostor, zvýšit zákaznický zájem a podpořit prodej produktů nebo služeb.

Ocelové lanko nabízí flexibilní a esteticky přitažlivý způsob, jak využít volný vertikální i horizontální prostor a přitom udržet čistý a organizovaný vzhled obchodu nebo vzorkovny.

Sledujte další tipy pro využití v rubrice Magnety v podnikání a průmyslu.

Cookies

We use cookies for the proper functioning of this e-commerce shop, to adapt the site content to your needs, for statistical and marketing purposes and to personalize advertisements from Google and other companies. By clicking "Accept All", you consent to their collection and processing, and we will provide you with the best shopping experience.

Your cookies settings

Here you can enable cookies according to your own preferences.You can change those settings any time in the future by clicking 'Cookie settings' link in our website's footer.

Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.

Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.

Statistic cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.

These cookies are used by advertising and social networks, including Google, to transmit personal data and personalise ads to make them interesting to you.