Nákupní košík(0)

Close

No products in shopping cart

cs CZ sk SK

Břemenové magnety: Jak zvedat těžký materiál bez elektřiny?

Břemenový magnet
Břemenový magnet.

V moderním průmyslu je zásadní používat efektivní a bezpečné metody pro manipulaci s těžkými materiály. Břemenové a zvedací magnety jsou důležitým nástrojem v různých odvětvích, od strojírenství, skladového hospodářství až po stavbu a recyklaci. Speciálně navržené extra silné permanentní břemenové magnety jsou bezpečné a silné, navíc fungují bez elektřiny. Co s nimi můžete zvedat?

Podíváme se na to, jak permanentní zvedací magnety fungují, kde se používají a podle čeho vybrat správný typ pro vaše potřeby.

Co jsou břemenové, zvedací magnety?

Břemenové, zvedací magnety jsou silné magnety určené pro bezpečnou manipulaci s kovovými feromagnetickými materiály ze železa, niklu, oceli a dalších slitin. 

Využívají sílu magnetismu k zvedání, přemisťování a uchopování kovových předmětů, což eliminuje potřebu přímého kontaktu. Na trhu existují hlavně dva typy těchto magnetů:

  • Permanentní břemenové magnety, vyrobené ze směsi neodymu, železa a boru (NdFeB), anebo slabší magnety feritové. Oba typy si udržují své magnetické vlastnosti bez externího napájení. Pro aktivaci či deaktivaci magnetické síly slouží ovladací páka.
  • Permanentní zvedací magnety ovládané elektricky, které rovněž obsahují silné permanentní magnety, ale zapnutí a vypnutí magnetické síly se dá ovládat dálkově.
  • Elektromagnety – vyžadují elektrické napájení k aktivaci i umožnění ovládání síly magnetického pole a jeho udržení.

Jak fungují permanentní zvedací magnety?

Funkce permanentních zvedacích magnetů spočívá v použití silného permanentního magnetu, který přitahuje feromagnetické kovy. Tyto magnety mají poměrně jednoduchý ovladací mechanismus, jenž umožňuje uživateli magnet zapnout nebo vypnout pomocí změny polohy ovladací páky či otočením knoflíku.

Tímto způsobem se orientace magnetických domén změní, aktivuje se magnetické pole pro přichycení zvedaného materiálu. Následně se po přemístění břemene magnetismus deaktivuje pro jeho bezpečné uvolnění.

Břemenové magnety jsou vybavené většinou silnými neodymovými magnety, umístěnými v pevném ocelovém rámu a lze je aktivovat nebo deaktivovat pomocí ovladací páky s aretačním mechanismem. 

Břemenový magnet
Břemenový magnet.

Pro provoz a ovládání je potřeba pouze jeden pracovník, což šetří lidské zdroje a čas. Magnety jsou energeticky úsporné, nepotřebují k provozu elektřinu a mohou udržet až 60násobek své hmotnosti.

Díky kompaktní velikosti se dají břemenové magnety snadno skladovat. Práce s nimi je bezpečná, když dodržíte bezpečnostní předpisy uvedené u každého magnetu. Při pravidelné údržbě mají dlouhou životnost.

Někteří výrobci dodávají i dálkové elektromechanické ovládání zvedacích magnetů, což umožňuje ještě efektivnější a bezpečnější zvedání břemen.

Historie magnetického zvedání břemen

Podle dostupných informací sahá historie zvedacích magnetů do 19. století, kdy byly vynalezené první silné elektromagnety a začaly být využívané v průmyslu. Významným milníkem bylo jejich rozšíření během druhé poloviny 20. století. Staly se základním nástrojem pro zvedání a manipulaci s těžkými kovovými předměty ve velkých průmyslových areálech, včetně oceláren a loděnic. 

Historie permanentních břemenových magnetů se datuje k počátku 20. století. První modely vývojáři vytvořili jako alternativu k tradičním mechanickým zvedacím zařízením. Magnety byly feritové a poměrně omezené svou zvedací kapacitou. 

Rozvoj neodymových zvedacích magnetů v 80. letech 20. století znamenal značný pokrok v efektivitě a nosnosti, umožňující zvedat mnohem těžší břemena. 

Technologie magnetů od té doby prošla rychlým vývojem, zahrnujícím inovace v materiálech a konstrukci, což výrazně rozšířilo jejich využití v průmyslu, výrobě a dalších oblastech.

Využití zvedacích magnetů v praxi

Permanentní magnety mají uplatnění v různých průmyslových sektorech, například v automobilovém průmyslu, ve skladech a logistice, na stavbách, lodním stavitelství či recyklaci materiálů. Jsou ideální pro zvedání a přemisťování ocelových desek, trubek a konstrukčních prvků, manipulaci s kovovým šrotem v recyklačních zařízeních nebo na instalaci a údržbu průmyslových zařízení.

Břemenový magnet PML 600
Břemenový magnet PML 600.

9 výhod používání břemenových magnetů

Břemenové magnety mají řadu výhod při zvedání a manipulaci s těžkými břemeny ve výrobních a průmyslových prostředích:

  1. Efektivita práce: Používání břemenových magnetů značně zjednodušuje proces zvedání těžkých břemen. Magnet může obsluhovat jedna osoba.
  2. Energetická úspornost: Břemenové magnety nepotřebují k provozu elektrickou energii, což odbourává náklady na energii a zajišťuje jejich funkčnost i při výpadku elektrického proudu.
  3. Bezpečnost: Při správném použití jsou břemenové magnety velmi bezpečné. Eliminují riziko poškození nebo selhání, které může nastat u mechanických zvedacích systémů jako jsou řetězy nebo lana.
  4. Nosnost: Břemenové magnety mají vysokou nosnost ve vztahu ke své velikosti a hmotnosti, obvykle unesou až 60násobek své vlastní hmotnosti.
  5. Kompaktnost a skladnost: Magnety jsou kompaktní a snadno se skladují, to je ideální pro provozy s omezeným úložným prostorem.
  6. Flexibilita: Břemenové magnety mohou zvedat různé typy feromagnetických materiálů, a to i v různých tvarových provedeních – plechy, trubky, kulatinu a části konstrukcí.
  7. Snadná manipulace: S břemenovým magnetem lze díky jeho provedení snadno manipulovat ovladací pákou, která umožňuje rychlé zapínání a vypínání magnetické síly. Pro větší bezpečnost má páka aretační mechanismus.
  8. Dlouhá životnost: Při pravidelné údržbě a správné manipulaci mohou břemenové magnety sloužit více než deset let.
  9. Možnost dálkového ovládání: U některých modelů je možné ovládat magnety dálkově, což ještě více zvýší bezpečnost provozu a flexibilitu při manipulaci s břemeny na větší vzdálenost.

Pro uvedené výhody jsou břemenové magnety dobrou volbou pro různá průmyslová využití, kde je potřeba zvedat a manipulovat těžkými kovovými materiály.

A co nevýhody?

Používání břemenových magnetů sice přináší mnoho výhod, ale existují i určité nevýhody, které je třeba při jejich pořizování znát:

  1. Omezení typu zvedaného materiálu: Břemenové magnety mohou efektivně zvedat pouze feromagnetické materiály jako je železo, ocel a další slitiny obsahující železo. Nefungují na nemagnetické materiály – nezvednou hliník, měď, některou nerezovou ocel a jiné slitiny, které nejsou feromagnetické.
  2. Závislost na povrchu materiálu: Efektivita zvedání může být ovlivněná povrchem zvedaného materiálu. Nerovný, špinavý nebo olejem pokrytý povrch může snížit účinnost magnetického uchopení a vést tak k nebezpečným situacím.
  3. Potřeba pravidelné údržby: Aby břemenové magnety fungovaly bezpečně a efektivně, vyžadují pravidelnou údržbu. To zahrnuje kontrolu magnetů, očistu povrchů, ověření správné funkce bezpečnostních a ovládacích mechanismů a také pravidelnou odtrhovou zkoušku 1× ročně podle normy ČSN EN 13155.
  4. Riziko poškození břemen: Při nesprávném používání mohou břemenové magnety způsobit poškození zvedaných materiálů, například pokud je povrch materiálu křehký nebo snadno deformovatelný.
  5. Vyšší počáteční náklady: Ačkoliv břemenové magnety šetří náklady na energii a pracovní sílu, jejich počáteční nákup může být dražší ve srovnání s jednoduššími mechanickými zvedacími zařízeními.
  6. Bezpečnostní rizika: Ačkoliv jsou břemenové magnety obecně považované za bezpečné, nesprávná manipulace nebo poškození aretačního mechanismu může vést k nečekanému uvolnění břemene. Stejně jako u jiných způsobů transportu se pod zvednutým břemenem a v jeho blízkém okolí nesmí nikdo nacházet.
  7. Omezení ve zvedací kapacitě: Kapacita břemenového magnetu může být limitovaná specifikacemi jednotlivých modelů a nemusí být dostatečná pro extrémně těžká a rozměrná břemena.

Výhodou ale je, že se dá kombinovat magnetická síla více břemenových magnetů.

Odtrhová zkouška 1× ročně

Odtrhová zkouška břemenových magnetů je test, který se podle normy ČSN EN 13155 provádí každoročně. Tato zkouška je zaměřená na ověření, zda má břemenový magnet alespoň trojnásobek své deklarované nosnosti. To je důležité pro zajištění bezpečného a spolehlivého fungování. Během testu pracovníci magnet podrobí zvýšeným zátěžovým podmínkám pro ověření jeho strukturální integrity a výkonu. Provádění této zkoušky je nezbytné pro zajištění, aby magnet splňoval všechny bezpečnostní standardy potřebné pro průmyslové použití.

Zvedání plechu břemenovým magnetem
Zvedání plechu břemenovým magnetem.

Co snižuje nosnost břemenových magnetů?

Nosnost a magnetickou sílu břemenových magnetů mohou snižovat různé faktory. Otvory, výklenky a plochy s menší šířkou zvedaného materiálu snižují zvedací sílu. 

Vzduchové mezery mezi břemenem a magnetem, způsobené například silným papírem nebo nečistotami, rovněž snižují účinnost magnetu. Problémy mohou nastat i při zvedání dlouhých a širokých břemen, kde ohyb zvětšuje vzduchovou mezeru a snižuje nosnost.

Při zvedání materiálů s vysokým obsahem legování je nosnost obecně nižší. Některé slitiny mohou být zcela nemagnetické.

Přehled břemenových magnetů

Zvedací magnety běžně seženete v nosnostech od 300 kg do 2000 kg. Přikládáme rozměry a nosnost jednotlivých typů břemenových magnetů.

Typ MagnetuTestovaná zvedací kapacita (kg)Jmenovitá zvedací kapacita pro plochý materiál (kg)Jmenovitá zvedací kapacita pro kruhový materiál (kg)Min./Max. průměr kruhového profilu (mm)Délka L (mm)Šířka S (mm)Výška H (mm)Hmotnost (kg)
PML-1003001003030/1008666673
PML-30010003009040/30018080809
PML-600200060018070/40025010710320
PML-10003200100030070/50033012913039
PML-200060002000600100/60041517017078

Ruční magnetický zvedák MB na 50 kg

Hledáte „břemenový“ magnet do ruky? Ruční chňapka, magnetický zvedák MB je praktickým nástrojem pro manipulaci s feromagnetickými materiály do hmotnosti 50 kg. Hodí se pro práci v zámečnických, klempířských dílnách a přemisťování materiálu ve skladových prostorách.

Chňapka, zvedák z tvrzeného plastu má nízkou hmotnost 1,85 kg a se zabudovaným magnetem funguje bez elektřiny. Díky třem polohám nosného madla je ovládání jednoduché a umožňuje snadné přicvaknutí a uvolnění materiálu. Přenášený materiál se dá ke chňapce připnout také v její svislé poloze. Projdete tak i úzkými uličkami v obchodě nebo skladu plném zboží.

Tento nástroj je určený pouze pro ruční manipulaci, ne pro zavěšování na jeřáby nebo jiná zvedací zařízení.

Magnetická ruční chňapka
Magnetická ruční chňapka.

Výběr správného břemenového magnetu

Při výběru zvedacího magnetu je důležité zohlednit nosnost, což je maximální hmotnost, kterou magnet může bezpečně zvednout a přenést.

Dále je třeba posoudit typ materiálu, se kterým budete magnet používat, a prostředí, v němž budete operovat, včetně teploty nebo vlhkosti. Tyto faktory mohou ovlivňit výběr a účinnost magnetu pro dané použití.

Podívejte se na další možnosti využití magnetů v podnikání a průmyslu.

Cookies

We use cookies for the proper functioning of this e-commerce shop, to adapt the site content to your needs, for statistical and marketing purposes and to personalize advertisements from Google and other companies. By clicking "Accept All", you consent to their collection and processing, and we will provide you with the best shopping experience.

Your cookies settings

Here you can enable cookies according to your own preferences.You can change those settings any time in the future by clicking 'Cookie settings' link in our website's footer.

Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.

Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.

Statistic cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.

These cookies are used by advertising and social networks, including Google, to transmit personal data and personalise ads to make them interesting to you.